Založ si blog

Je fascinujúce

Je fascinujúce, ako sa svet nevie poučiť. Len takpovediac prednedávnom hrozilo, že fašizmus prevalcuje celú Európu, len s vypätím všetkých síl sa ho podarilo zničiť a dnes ho tu máme zase. Dokonca v oficiálnej politike. Fašizácia prebieha v mnohých takzvaných vyspelých európskych štátoch a čo sa s tým dá robiť? Evidentne nič. Máme ho aj my, majú ho Francúzi, Švédi, Gréci a nebudem iste preháňať, keď poviem, že je dnes už jednoducho všade. Jeho prívrženci však už nepochodujú v uliciach, nehajlujú kade tade, respektíve snažia sa hajlovať, len keď ich nie je priveľmi vidieť, obliekajú sa však slušne, nosia obleky, vystupujú decentne, používajú rétoriku v medziach zákona. Stále však rozsievajú zlo. Vďaka nim bujnie nenávisť, strach, rasizmus, utiekanie sa k silným vodcovským autoritám. Opäť, ako ich dávni kolegovia, aj oni sa snažia vybudovať v ľuďoch nenávisť a strach ku všetkému neznámemu, v tomto prípade k islamu a utečencom. Nehľadajú vysvetlenia, hľadajú nepriateľa, ktorého by využili na získanie moci. A oni ho skutočne aj nachádzajú a to za chcenej či nechcenej podpory oficiálnych politických špičiek. Nemeckí nacisti mali Židov, súčasní fašisti majú emigrantov. Zlý emigrant, vezme ti prácu. Zlý emigrant, vezme ti ženu. Zlý emigrant, vyhodí sa do povetria v tvojom bielom kostole.

Dvadsiateprvé storočie malo byť storočím rozumu a harmónie. Namiesto toho sa zdá, že cyklicky opäť smerujeme k svetovej kataklizme a čo ja najfascinujúcejšie, opäť za touto hrozbou môžeme vidieť neovládateľnú túžbu určitých jedincov po moci, záujmy finančných kruhov a nádherný čistý nacionalizmus, ktorý ako tupá a bezvýchodisková ideológia patrí niekde do devätnásteho storočia. Dnes tu už naozaj nemá čo robiť. Ale je tu. Živá a mocná. A opäť ju politici zneužívajú namiesto toho, aby sa ju snažili čo najhlbšie pochovať.

Štyri body k pokroku

24.10.2016

Štyri jednoduché kroky, ktoré by podľa môjho názoru mohli našu spoločnosť posunúť dopredu. V nasledujúcich článkoch sa im budem venovať jednotlivo. Odstrániť politikov Politici sú ľudský odpad. Neslúžia svojim voličom, ale len sebe. Sú skorumpovaní, poháňa ich iba túžba po moci a bohatstve. Politici by sa mali ľudí báť. Mali by pri každom svojom rozhodnutí [...]

S Čechmi nás spája nielen bratstvo, ale aj hlúposť

20.10.2016

Oba naše národy sa nachádzajú v strede európskeho kontinentu, majú príbuzný jazyk, v nejednom prípade spoločné či aspoň vzájomne poprepletané dejiny, no to, čo nás azda najviac spája, je akýsi prazvláštny druh národnej hlúposti. Narážam na udalosť spred niekoľkých dní, kedy naše krajiny navštívil najvyšší duchovný vodca okupovaného Tibetu, Tändzin Gjamccho, [...]

Akési zvláštne vojnové nálady

12.10.2016

Nie je tomu tak dávno, čo som si hovoril: „Tusím sa všetko naozaj obracia k lepšiemu, žiadna vojna nám nehrozí, konfliktov ubúda, ľudstvo napreduje, asi sa naozaj bude mať celý svet lepšie.“ Nuž, dnes si to už nehovorím, respektíve, hovorím si pravý opak: „Aha, tak takto nejako sa ľudia cítili pred druhou svetovou vojnou. Takéto nálady v Európe vládli.“ A vlastne [...]

Dmitrij Peskov

Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

27.04.2024 13:29

Špeciálna vojenská operácia, ako Rusko označuje vojnu na Ukrajine, bude pokračovať, pre mierové rokovania nie sú podľa Moskvy žiadne predpoklady.

Alexej Navaľnyj

WSJ: Putin zrejme nenariadil zabiť Navaľného, konštatovali americké tajné služby

27.04.2024 12:42

Americké tajné služby podľa nemenovaných predstaviteľov dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného vo februári zabili.

Demmin

Keď matky topili svoje deti. Hromadné samovraždy v nacistickom Nemecku

27.04.2024 12:00

Nacistická propaganda a strach z Červenej armády v apríli 1945 spôsobili, že v mestečku Demmin spáchalo samovraždu najmenej 900 ľudí.

vezuv

V okolí sopky Vezuv zaznamenali silnejšie zemetrasenie

27.04.2024 11:51

Oblasť okolo sopky Vesuv neďaleko juhotalianskej Neapola dnes ráno zasiahlo zemetrasenie o sile 3,9 stupňa.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 8824x
Priemerná čítanosť článkov: 1765x

Autor blogu

Kategórie

Archív